logo-header
header001-help2

אנחנו פה לעזור...

הטיפול באמצעות בעלי חיים מסייע למגוון רחב של קשיים. לכל קושי מאפיינים משלו הדורשים שימת לב לסוגיה זו או אחרת, לרוב הן מלוות בבעיה רגשית שנובעת מההתמודדות עם הקושי או הלקות. כאן בבית של הדס כולם מקבלים מענה מותאם אישית, מותאם עפ”י הריאיון המאבחן, המטרות אותם אנו מעמידים יחד בראיון זה, מותאם ברמת המטפל שייתן את המענה הטוב ביותר לבנכם/ ביתכם מכל צוות המטפלים ומותאם ברמת ההנחייה ההורית התפורה למידותיכם.
כל ה”התאמה” הזאת עבורכם נעשית כאן בחיק בעלי חיים  וצוות המטפלים ב”בית של הדס”. 

 הטיפול חייב גיבוי וליווי של ההורים ומלווה בהנחיית הורים, זהו חלק הכרחי בטיפול, חלק תומך ומשלים לעבודה הטיפולית בבית של הדס, כל זאת על מנת להשיג את המטרות באופן היעיל  ובזמן הקצר ביותר.

למרבית הקשיים והלקויות יש השלכה על התחום הרגשי. קשיים ככלל מקבלים לרוב ביטוי בדימוי עצמי נמוך, חוסר ביטחון , דימוי גוף נמוך וכו’. בעיה רגשית מלווה כמעט תמיד בעיות אחרות ובכל טיפול אנו נדרשים לסייע גם בה.
בטיפול באמצעות בעלי חיים , פה בבית של הדס, אט אט עם יצירת הקשר עם המטפלים עם בעלי החיים “בבית של הדס” נרקמת מערכת יחסים המאפשרת לילד להעלות את הקשיים הרגשיים ולהתמודד עם הבעיה הרגשית. לרוב התהליך מתחיל ע”י השלכה של רגשותיהם עצמם על עולמם של בעלי החיים ויחסם של בעלי החיים האחד כלפי השני.
ההתמודדות עם הבעיות הרגשיות של בעלי החיים מאפשרים לפתוח סוגיות אלו. עולם בעלי החיים, המזמין את הילד ליטול בו חלק, מהווה במה לחייו הוא ועליה הוא מתמודד עם קשייו ומגיע לכלים ופתרונות אותן מיישם בעולמו .

קשיים אלו נובעים לרוב מקושי בקבלת גבולות ומרות, או בעיה רגשית שלא קיבלה מענה או פורקן בדרך אחרת.
בעלי החיים עצמן מעמידות גבולות ברורים בפני הילד. אם הילד לא יאמץ את “כללי הבית” של הבעל חי , הוא לא יתקרב אליו; זאת מעבר לכללי היסוד של פינת החי עליהם אנו שומרים בהתמדה. על הילד להתאים עצמו ולכבד את כללי הסביבה, מתוך כך מתקיים הטיפול הרגשי העוסק בקושי שבעמידה בתסכולים, התפרצויות זעם לעומת כעס לגיטימי, מציאת הדרך ה”בריאה” להוציא את הזעם וכו’.
התנהגות נאותה תתוגמל בקשר,חום וקירבה מצד בעלי החיים.
כלי נוסף בו אנו משתמשים בבית של הדס הינו אילוף כלבים. כלי זה מאפשר לבעלי בעיית התנהגות להגביר את השליטה העצמית. בבעיות ההתנהגות והתפרצויות זעם, מאפיינים שבין חוסר וויסות רגשי לבעיה התנהגותית; הפקדת הילד כאחראי ומאלף על אחד הכלבים מחייבת אותו לשלוט באחר, להעמיד גבולות ולרסן את הכלב באופן רגוע ומכבד, ותוך כך הוא מתרגל ריסון עצמי, העמדה וקבלה של גבולות ושליטה עצמית .

הקושי בחברה הינו אחד המוכרים והנפוצים ביותר, החל בקושי בהבנת סיטואציה חברתית דרך היעדר כלים חברתיים וכלה בחוסר ביטחון.
“בבית של הדס” כולם חברים. כאשר ילד מגיע לפינת החי הוא מבין מהר מאוד את מבנה המשפחה והיחסים בין בעלי החיים. צפייה בבעלי החיים מגלה לו עולם שלם של קשרים חברתיים, חברויות, מריבות, התנהגות בקבוצה ובמשפחה; יחד אנחנו מדברים עליהם ומנסים לשפר ולתקן את מצבן של בעלי החיים. האופן בו רואה ומפרש הילד את המצב מגלה את תפיסתו את העולם; תפקידנו כאן בבית של הדס לשקף לו את הבעיה ויחד להתמודד איתה, להעניק לו כלים ולסייע לו .
הילד הופך לחלק מהלהקה “בבית של הדס” וצריך למצוא את דרכו במשפחה החדשה שלו, תוך ראיית צרכי האחרים.

לקות מוכרת ונפוצה זו מאופיינת בקשיי התארגנות ושמירת מיקוד לאורך זמן. הטיפול בבעלי החיים מגייס את הילדים לפעולות אותן הם נמנעים/ חוששים לעשות בסביבת הבית וביה”ס. 
דווקא הסביבה מרובת הגירויים “בבית של הדס” מהווה קרקע פורייה לפיתוח משותף של כלים להתארגנות וריכוז, לצד עבודה על הפן הרגשי של הבעיה.  
כש”זושי” הכלבה נכנסת לשחק בכלוב של “תותי” החמוסה, לרוב נרתעת תותי מפעלתנותה של זושי; הילדים מבחינים בכך ומנסים להרגיע את זושי וללמדה סבלנות, ריכוז ודחיית סיפוקים בכדי שתותי החמוסה  לא תרתע ותשחק עם הכלבה; הילדים מפתחים כלים עבור זושי, אך למעשה מזהים את עצמם, “ומתקנים” את התנהלותם בדרך.

בעיות קשב וריכוז מאופיינות כאמור גם בקושי להרחיב את טווח הקשב , הרחבת הקשב בעבור אלו הסובלים מ ADHD  ADD  היא קריטית ומסמלת התמודדות והתארגנות סביב בעיית הקשב, על כך אנו עובדים בהמתנה לחיות שיגשו אלינו, בהאכלתן ובקשר האישי מולן, לאט לאט, בזהירות ובהרבה שימת לב.

זהו אחד הפחדים הנפוצים ביותר ויכול לנבוע ממספר גורמים; כתוצאה מטראומה ספציפית, כתוצאה מהשפעה מודעת או סמויה מדעת של דמות משמעותית בחיי הילד או מלחץ חברתי (אימוץ נורמות מקובלות בסביבה) וגורם הנפוץ מכולם הוא הרווח שבפחד והחרדה מבעלי חיים. מניסיוננו הרב בבית של הדס אנחנו לא רואים צורך לטפל בפחד אם אינו מפריע (לא כולם אוהבים כלבים, עזים או חתולים…),אולם פחד הגדל לכדי חרדה מחייב טיפול רגשי . כאמור החרדה משמשת פעמים רבות את החרד: בהתארגנות וההתגייסות שסביב לה, במשאבים הרגשיים והפיסיים המוקצים להימנעות מהמפגש עם הבעל חי ולסערת הרגשות המתעוררת במקרה של מפגש כזה.
“בבית של הדס”, הבעלי חיים הן המטפלים.כול החיות מורגלות לילדים ומזמנות את הילד להצטרף אליהן; בחשיפה הדרגתית , עם זושי ותמי , בעזרת פעילויות מותאמות במודל ייחודי שעובד שוב ושוב, לאט לאט אנחנו פותרים את הבעיה.

העבודה בפינת החי אינה תחליף לריפוי בעיסוק או פעילות ספורט טיפולי, אולם היא מציעה מגוון פעילויות וגירויים שיש בהם לסייע ולשפר יכולות של מוטוריקה עדינה,גסה וויסות תחושתי. 
סוגי הפרוות השונים, מרקמי האוכל, החציר, עבודה עם מריצה ומגרפה, החזקת מסרק ותפעולו, שיפור בתי בעלי החיים – כל אלה ועוד הם משגרת הטיפול בבעיות מסוג זה.
סביבת פינת החי  רוויה בגירויים חושיים מגוונים, ריחות מוכרים לצד ריחות פחות מוכרים, רעשים צפויים וחלשים לצד קולות בלתי צפויים ולעתים חזקים יותר.

בסביבה זו הילדים נהנים להתאמן למול השונות בגירויים ומצליחים להתגבר על הקושי שלהם.

ספקטרום זה מתאפיין לרוב בבעיות בהיבט הפיזיולוגי (תגובות חריגות לגירויים תחושתיים), בהיבט ההתנהגותי (רתיעה ממגע והתכנסות בעולם הפנימי), בהיבט הקוגניטיבי (בעיה ביצירה ושימוש בשפה, אקולליה – חזרה על קטעי מילים וכו’) ובהיבט המוטורי (קושי בחיקוי ושליטה מוטוריים).
על כל האספקטים הללו ניתן לעבוד במפגש הטיפולי שבפינת החי, בתנאי שהחיות מורגלות בבני אדם וניגשות לילד מיוזמתן. “בבית של הדס” , הושקעה עבודה רבה בבחירת הבעלי חיים ובהרגלתן מינקות על מנת ש”ירצו” ויזמו קשר עם הילדים גם ללא פניה של הילד; ולכן הן נכנסות לעולם של הילד, ומאפשרות לי כמטפלת לתווך בינו לבין הבעל חי במטרה להתקדם ליצירת קשר עם אנשים.
ב”בית של הדס” פינת החי החווייתית טיפולית , יש לנו ניסיון רב עם קשיים אלו (ASD והרצף האוטיסטי) והצלחות רבות המתבטאות בשיפור השפה, צמצום ההצפה והגיריות, יצירת עולם חווייתי מלא בפינת החי למול בעלי החיים שהביא ליצירת קשר פיזי וחווייתי עם דמויות מחוץ לפינת החי ואיזון העולם הרגשי המתלווה ללקויות אלו .
יש לזכור כי העבודה עם לקויות אלו קשה מאוד ולעתים סיזיפית אך ללא ספק טיפול באמצעות בעלי חיים הוא אחד הכלים היעילים ביותר למול לקויות אלו…

לקות למידה מאופיינת לרוב בתוצר לוואי של קשיים רגשיים, ירידה בביטחון העצמי ודימוי עצמי נמוך, לצד הימנעות מלבצע מטלות הקשורות ללקות; באמצעות הטיפול בבית של הדס  עם בע”ח,  הילד מוצא מקום לפרוק ולהתמודד עם הדימוי העצמי ולפתור סוגיות ובעיות רגשיות, כל זאת במקביל למטלות שונות הקשורות ללקות אותן הוא מקיים מתוך הצורך לטפל בבעלי חיים. למענן הוא מוכן להתגייס (כשדובה הארנבת לדוגמא צריכה אנטיביוטיקה, יש לשקול אותה ולמדוד מינון במזרק ולעדכן זאת בכרטיסיית המעקב שלה).